praktores.com
 
 

Πατά γκάζι ο ΟΠΑΠ για Ξυστό «φρουτάκια»

Απρ 27
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το σύστημα διαχείρισης 16.500 παιγνιομηχανών Πατά γκάζι ο ΟΠΑΠ για Ξυστό - «φρουτάκια»

Ο οργανισμός, επικεφαλής της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία», επαναφέρει από την ιη Μαΐου το στιγμιαίο λαχείο στην ελληνική αγορά 450 εκατ. ευρώ οε ετήσια βάση θα είναι τα μεικτά έσοδα του ΟΠΑΠ (έσοδα μείον κέρδη νικητών] από τα 16.500 VLTs το χαμένο έδαφος λόγω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης προσπαθεί να καλύψει J. η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ, ώστε ως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια των παιγνιομηχανών (Video Lottery Terminals ή VLTs) και να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι πρώτες μηχανές, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, θα απογειώσουν τους τζίρους του οργανισμού στην πλήρη ανάπτυξη τους.
Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ, επικεφαλής της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία», λανσάρει από την 1η Μαΐου το Ξυστό, το οποίο επανέρχεται στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών έπειτα από έντεκα χρόνια.
Ηδη η Emma Delta, ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ, προχώρησε στην προκήρυξη κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή του φορέα που θα προμηθεύσει το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των VLTs. Το σύστημα θα παρακολουθεί τα 16.500 VLTs που θα ανήκουν στον ΟΠΑΠ και θα λειτουργούν μέσα από ιδιόκτητο δίκτυο, αλλά και τα 18.500 VLTs, τα οποία, με ξεχωριστό διαγωνισμό, ο οργανισμός θα εκχωρήσει σε τρεις-τέσσερις παραχωρησιούχους, από τους οποίους θα λαμβάνει αμοιβές και δικαιώματα χρήσης.
Τέσσερις όμιλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη short list για το κεντρικό σύστημα διαχείρισης μετέχουν τέσσερις όμιλοι και εκτιμάται ότι ως τα μέσα Μαίου θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές Εφόσον επιλεγεί το κεντρικό οιύστημα διαχείρισης, ο ΟΠΑΠ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, αυτή τη φορά για την επιλογή τεσσά-' ρων έως πέντε τύπων μηχανών μεταξύ 14 κατασκευαστών. Ο διαγωνισμός θα αφορά τα 16.500 δικά του VLTs. Μεταξύ των 14 κατασκευαστών, οι δύο είναι και πάροχοι κεντρικών συστημάτων και μετέχουν στη short list του πρώτου διαγωνισμού.
Για τα 16.500 VLTs ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να εκταμιεύσει περί τα 165 εκατ. ευρώ (περίπου 10.000 ευρώ κοστίζει κάθε μηχάνημα), αλλά το πιο πιθανό είναι α προσφορές που θα δεχτεί να περιλαμβάνουν τη μέθοδο του leasing, δηλαδή να τα νοικιάσει και να αμείβονται οι προμηθευτές με ποσοστά επί του τζίρου.
Αλλωστε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ.
Καμίλ Ζίγκλερ, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με αναλυτές είχε αναφέρει ότι είναι προς εξέταση το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό ποσοστό μεταξύ ιδιόκτητων και μισθωμένων VLTs.
Το σχέδιο

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και της προηγούμενης διοίκησης, τα μεικτά έσοδα του ΟΠΑΠ (έσοδα μείον κέρδη νικητών) από τα 16.500 VLTs θα ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ, για την άδεια εκμετάλλευσης των 35.000 VLTs, έχει πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 560 εκατ. ευρώ.
Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία αποκλειστικών χώρων λειτουργίας των VLTs (gaming halls) στην ελληνική επικράτεια με 25 VLTs σε κάθε gaming hall, πρόθεση της διοίκησης είναι να αυξηθεί σε 50 ο αριθμός, ώστε τα κόστη να περιοριστούν, καθώς θα απαιτηθεί η δημιουργία λιγότερων καταστημάτων. Για τα 16.500 VLTs ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να εκταμιεύσει περί τα 165 εκατ. ευρώ (περίπου 10.000 ευρώ κοστίζει κάθε μηχάνημα) αλλά το πιο πιθανό είναι οι προσφορές που θα δεχτεί να περιλαμβάνουν τη μέθοδο του leasing
Σύντομα επίσης αναμένεται από την Εππροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να εκδοθεί ο Κανονισμός Λεπουργίος των VLTs.
Εν τω μεταξύ, από την 1η Μαίου επανακυκλοφορεί το Ξυστό από την κοινοπραξία «Ελληνικά Λαχεία» (ΟΠΑΠ 67%, Sdentific Games 16,5% και Intralot 16,5%) που έχει λάβει την άδεια 12ετούς παραχώρησης των κρατικών λαχείων.
Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα διατίθενται επίσης το Λαϊκό και το Εθνικό, με την ευθύνη της κοινοπραξίας και όχι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων.
Στα δύο λαχεία θα επέλθει ένα ελαφρύ lifting στο άμεσο μέλλον.
Το Ξυστό στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο έληξε το 2003 και δεν ανανεώθηκε.
Αμεσο κέρδος

Η «Ελληνικά Λαχεία» στηρίζεται πολύ στο Ξυστό, αφού είναι παιχνίδι άμεσου κέρδους και προσελκύει μαζικά και γυναικειο κοινό, το οποίο στην Ελλάδα απέχει από τον τζόγο.
Γενικότερα από την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων η κοινοπραξία αναμένει ετήσιους τζίρους πάνω από 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια. Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των καθαρών εσόδων της κοινοπραξίας με 30% αλλά και από τον φόρο εισοδήματος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η είσοδος των VLTs και του Ξυστού μπορεί να επηρεάσει το συνολικό περιθώριο καθαρού κέρδους του οργανισμού, αφού τα δύο αυιά παιχνίδια επιστρέφουν στους νικητές περισσότερα χρήματα (payout) από ό,τι το Κ1ΝΟ ή το Πάμε Στοίχημα Παρατείνεται ο διαγωνισμοί για την τουρκική λοταρία Παράταση ενός μηνός, τόσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσο και για την κατάθεση προσφορών, έλαβε ο διαγωνισμός για την άδεια παραχώρησης λειτουργίας της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango σε ιδιώτες.  Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που θα προσελκύσει όλους τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου παγκοσμίως.
Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν η 25η Απριλίου και για την κατάθεση προσφορών η 20ή Μαΐου.
Το 2009 η αρχή ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε ανάλογο διαγωνισμό αλλά η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ και η κοινοπραξία τηςΤυι-kcell που είχαν ενδιαφερθεί και είχαν προχωρήσει στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν κατέθεσαν προσφορές, θεωρώντας υπερβολικό το τίμημα που είχε ζητήσει το τουρκικό Δημόσιο ως βάση εκκίνησης.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα συμμετέχει στον νέο διαγωνισμό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον δεν θα ενδιαφερθεί, καθώς η ΙΟετης παραχώρηση της άδειας που προβλέπει ο διαγωνισμός θεωρείται μικρό διάστημα.
Η τουρκική λοταρία, βεβαίως, παραμένει ένα πολύ καλό «μαγαζί», με καθαρά κέρδη το 2012 στα 140 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «Πατά γκάζι ο ΟΠΑΠ για Ξυστό «φρουτάκια»” στην πηγή : Το ΒΗΜΑ  Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Κατηγορία Project
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 10:17 Διαβάστηκε 5158 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠProjectProjectΠατά γκάζι ο ΟΠΑΠ για Ξυστό «φρουτάκια» Top of Page