praktores.com
 
 

Μεγαλώνει η «προίκα» πριν από την ιδιωτικοποίηση

Σεπ 14
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την καλύτερη επιλογή, προκειμένου να έχει τα μέγιστα οφέλη από την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ, αναζητεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Παράλληλα, όμως, η επιλογή της θα πρέπει να συνοδεύεται και από πειστικές εξηγήσεις προς τους επενδυτές όσον αφορά τους λόγους που την οδήγησαν σ' αυτήν.

Μέσα στο Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε η διοίκηση του ΟΠΑΠ και ο βασικός του μέτοχος, το Δημόσιο, να παρουσιάσουν καλά τεκμηριωμένες τις επιλογές τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 υπέγραψε σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ελληνικό Δημόσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και εμπορική θέση του ΟΠΑΠ, προκειμένου να αποτιμηθούν οι συνιστώσες συγκεκριμένων επιδιωκόμενων δράσεων, όπου περιλαμβάνονται:

α) Η χορήγηση μίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στον ΟΠΑΠ των 35.000 παιγνιομηχανημάτων κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α' 180).

β) Η διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών τρόπων για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ ήτοι έως και 34% και

γ) Η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της από 15/12/2000 συμβάσεως του ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της οποίας χορηγήθηκε στον ΟΠΑΠ το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.

Συναίνεση 
Δηλαδή ο ΟΠΑΠ συναινεί να συνεργαστεί με το σύμβουλο αποτίμησης που θα επιλεγεί, ο οποίος θα πρέπει σε συνεργασία με την εταιρεία να εκτιμήσει τα δεδομένα, να τεκμηριώσει και να αποφασίσει ποιο πρέπει να είναι το τίμημα τόσο για τις νέες άδειες όσο και για το ενδεχόμενο πώλησης του 34% και να έχει παραδώσει την εισήγησή του μέχρι τις 29/9/2011.

Με βάση το πόρισμα της μελέτης του σύμβουλου αποτίμησης θα καθοριστούν οι αξίες, τα τιμήματα για την κάθε δράση και θα προσδιοριστούν οι επιλογές περισσότερο τεκμηριωμένα από ότι ήδη γίνονται με τους υπολογισμούς της αγοράς. Τις τελικές αποφάσεις για τις ενέργειες που θα επιλεγούν θα λάβει Ειδική Επιτροπή που δημιουργείται με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη, του ειδικού γραμματέα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων Γιώργου Χριστοδουλάκη και του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κωνσταντίνου Μητρόπουλου.

Έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής είναι η διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων και ο καθορισμός των τελικών τιμημάτων -αφού λάβει υπόψη της την εισήγηση του Συμβούλου Αποτίμησης- τα οποία και θα θέσει προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Στα 850 εκατ. υποχώρησε το μερίδιο του Δημοσίου

Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η αξία της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας από τον ΟΠΑΠ των 35.000 παιγνιομηχανημάτων και της επέκτασης της διάρκειας της εικοσαετούς άδειας των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ εκτιμώνται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του 34% που κατέχει στο Δημόσιο με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνάει τα 850 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο μερίδιο πριν από ενάμιση χρόνο αποτιμόταν 2,5 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα αν επιλεγεί να δοθεί στον ΟΠΑΠ η δυνατότητα εκμετάλλευσης 35.000 παιγνιομηχανημάτων και η παράταση για δέκα χρόνια της άδειας των παιχνιδιών το Δημόσιο εξασφαλίζει τα έσοδα που χρειάζεται για τον «κουμπαρά» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διατηρώντας και το μερίδιό του στον ΟΠΑΠ το οποίο θα μπορέσει να πουλήσει αργότερα όταν θα έχει αυξηθεί από την υπεραξία των νέων επενδύσεων της εταιρείας.

Διαβάστε το άρθρο «Μεγαλώνει η «προίκα» του ΟΠΑΠ λίγο πριν από την ιδιωτικοποίηση» στην πηγή: ΗΜΗΡΕΣΙΑ της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Κατηγορία Project
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 23:28 Διαβάστηκε 2106 φορές
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠProjectProjectΜεγαλώνει η «προίκα» πριν από την ιδιωτικοποίηση Top of Page