praktores.com
 
 

Πέρασε και τυπικά στην Emma Delta ο έλεγχος του ΟΠΑΠ

Οκτ 12
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρωί  μέσω του Χρηματιστηρίου και στην τιμή των 5,91 ευρώ ανά μετοχή μεταβιβάστηκαν μέσω τριών πακέτων, 105,27 εκατ. μετοχές του ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό επενδυτικό σχήμα. 

Η συνολική αξία των τριών συναλλαγών, που αφορούν το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, διαμορφώθηκε σε 622 εκατ. ευρώ.

Η μεταβίβαση σηματοδοτεί την ανάληψη του ελέγχου του ΟΠΑΠ από την Emma Delta, μετά από 55 χρόνια κρατικού ελέγχου στον Οργανισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, η Emma Delta προχώρησε πρόσφατα σε διάθεση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης για να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς.

Στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης σημειωνόταν πως στόχος της Emma Delta είναι να ενισχύσει τη θέση του ΟΠΑΠ στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, μέσω της ανάπτυξης νέων παιχνιδιών, της επέκτασης στο διαδίκτυο, της αξιοποίησης του δικτύου των 4.700 πρακτορείων της εταιρείας και της ισχυροποίησης του brand της εταιρείας. 

Μετοχή

Ώρα

Τιμή

Όγκος

Τζίρος

ΟΠΑΠ

10:33:00

5,91

29.240.000

172.764.540

ΟΠΑΠ

10:34:47

5,91

30.010.000

177.317.086

ΟΠΑΠ

10:36:30

5,91

46.020.000

271.918.374

Σύνολο

-

-

105.270.000

622.000.000Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

"Ολοκληρώθηκε σήμερα η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LIMITED και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των €622 εκατ. Βάσει της σύμβασης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους €30 εκατ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. 

Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε €712 εκατ. και αποτελείται από τα προαναφερθέντα €652 εκατ. πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους €60 εκατ. που έχουν ήδη καταβληθεί. 

Η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν οι Deutsche Bank AG London Branch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και Freshfields Bruckhaus Deringer".

Τα ηνία του ΟΠΑΠ αναλαμβάνει ο Kamil Ziegler

Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν, έπειτα από τη μεταβίβαση του 33% της εταιρείας στην Emma Delta.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Kamil Ziegler. Όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, οι προτεραιότητες του νέου μάνατζμεντ υπό τον 51χρονο Καμίλ Ζίγκλερ, στέλεχος του ομίλου PPF, έχουν ήδη καθοριστεί.

Ο Τσέχος μάνατζερ που θα πλαισιωθεί σε λειτουργικό επίπεδο από στενούς συνεργάτες του θεωρείται άριστος γνώστης του κλάδου καθώς συμμετείχε στο εγχείρημα απόκτησης της τσεχικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών SAZKA από το PPF και τον επενδυτικό όμιλο KKCG του Τσέχου Karel Komarek, μετόχου του Emma Delta.

Δήλωση απερχόμενου προέδρου της ΟΠΑΠ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δήλωσε με την ευκαιρία της περάτωσης της συναλλαγής μεταβίβασης των μετοχών προς την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ και την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου: 

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένα πολύ φιλόδοξο και δύσκολο έργο που έχει θετική συνεισφορά σε πολλές πτυχές του περιβάλλοντος της ΟΠΑΠ και ιδιαίτερα της οικονομίας της Ελλάδος. Φιλόδοξο διότι η επιτυχία του δεν ήταν εξασφαλισμένη και προδιαγεγραμμένη και δύσκολο διότι πέρασε από πολλά στάδια, περίπλοκες διαδικασίες, πρωτοφανή ζητήματα που ανέκυπταν συχνά και δημιουργούσαν εντάσεις και αρνητική δημοσιότητα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης και μακροχρόνιας οικονομικής αστάθειας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. 

Πολλές από τις εντάσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί. Παρά ταύτα, όλες οι πλευρές έδειξαν την δέσμευσή τους για να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποίησης του 33%. Τόσο η ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ έδειξε ότι επιθυμεί σφόδρα την συμμετοχή της στην ΟΠΑΠ, όσο και η ίδια η ΟΠΑΠ η οποία εργάσθηκε συστηματικά και έτσι βοήθησε την διαδικασία του διαγωνισμού του οποίου την σχεδίαση και εκτέλεση είχε το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο πωλητής των Μετοχών. Η ΟΠΑΠ συνέβαλε ώστε να δοθούν τα εχέγγυα ότι η επιχείρηση παρουσίασε σωστά και εμπρόθεσμα τις πληροφορίες που απαιτούντο σε όλους τους διαγωνιζομένους. Ταυτόχρονα τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προστασίας όλων των μετόχων ώστε να εξασφαλισθεί η περιουσία και η αξία που έχουν επενδύσει στην μετοχή της εταιρίας. 

Στην ίδια περίοδο συντελέσθηκε από την Πολιτεία, μία σειρά ρυθμίσεων θεσμικού και φορολογικού χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του μονοπωλίου, η εξασφάλιση του υπεύθυνου παιγνιδιού, η προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και η διαμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου των τυχερών παιγνιδιών. 

Όλα αυτά, και κυρίως η επιτυχία της απερχόμενης Διοίκησης, απεικονίζονται εύγλωττα στην τιμή της μετοχής. Όταν ξεκινήσαμε την δουλειά μας ως Διοίκηση πριν 14 μήνες, η τιμή της μετοχής ήταν κάτω από 4 ευρώ. Σήμερα είναι πάνω από 9 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η αγορά, (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ξένους θεσμικούς επενδυτές), στηρίζει τις αποφάσεις της Διοίκησης αλλά και τις προσδοκίες από την ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ που αναλαμβάνει σήμερα την διοικητική ηγεσία της εταιρίας. 

Παραδίδουμε την εταιρία οικονομικά εύρωστη, θεσμικά θωρακισμένη και εξοπλισμένη με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ευκαιριών, τόσο από την παραδοσιακή της δραστηριότητα στους τομείς που ήταν δυνατή μέχρι σήμερα, όσο και από τις νέες προοπτικές στις περιοχές επενδύσεων για νέα προϊόντα, όπως τα παιγνιομηχανήματα, το online και τα λαχεία – ξυστό. Αυτά τα νέα προϊόντα θα συμβάλλουν με αυξανόμενο ρυθμό στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας σε όλα τα μέτωπα. Έτσι, η εταιρία είναι και μπορεί να παραμείνει ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι αναγκαίο, ακόμη περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. 

Ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό της ΟΠΑΠ και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του στόχου. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου».

 Διαβάστε το άρθρο " Νέα εποχή στον ΟΠΑΠ  " στην Πηγή:www.capital.gr 

Κατηγορία Διοίκηση
Business facebook Feed in store από τη Master Bet

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

ΨΙΘΥΡΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

HomeΟΠΑΠΔιοίκησηΔιοίκησηΠέρασε και τυπικά στην Emma Delta ο έλεγχος του ΟΠΑΠ Top of Page